Redactionele illustratie

Een redactionele illustratie is bijgevoegd bij een tekst of artikel ter verduidelijking of verheldering van deze tekst. De lezer is visueel ingesteld en onthoudt beter een beeld bij een artikel daarom is het belangrijk de juiste illustratie te vinden die bij de tekst past.

 

Redactionele illustraties: meer uitleg over de illustratie zelf

Er zijn een paar soorten van redactionele illustratie:

– Een tekening of beeld dat past bij het artikel.

– Een grafiek of tabel die uitleg verschaft bij het artikel.

De juiste redactionele illustratie vinden

Om een artikel of tekst te voorzien van de juiste redactionele illustratie vergt wat tijd en kennis van de lezers. De juiste illustratie doet het artikel lezen en dat is juist waar kranten en tijdschriften naartoe leven. Een beeld of tekening kan soms meer zeggen dan het artikel zelf. Een juiste illustratie wekt nieuwsgierigheid op en zorgt dat het artikel wordt gelezen.

De tekstschrijver versus illustrator

De tekstschrijver zorgt voor een goed artikel of voor een goede opgebouwde tekst die verstaanbaar is en duidelijk voor de lezers.

De illustrator leest de tekst en probeert de tekst in één beeld te visualiseren of gebruikt zijn verbeelding om de juiste illustratie te vinden die bij de tekst past. Vervolgens gaat hij op zoek naar de redactionele illustratie die de tekst versterkt, ondersteunt en samenvat en in één beeld de nieuwsgierigheid van de lezer aantrekt. De illustrator kan verschillende soorten redactionele illustraties gebruiken. De illustrator heeft een goede kennis van waar illustraties te vinden zijn. Hij weet ook dat ze enkel en alleen voor redactionele berichten mogen worden gebruikt.

Redactionele illustraties en beelden vinden via databanken

Er zijn genoeg websites waar je redactionele illustraties zoals foto’s kan vinden. Deze beelden mag je alleen maar gebruiken voor redactionele doeleinden zoals nieuwsberichtgeving of informatieve berichtgeving. Redactionele beelden mogen enkel gebruikt worden voor zaken van algemeen belang. Niet voor promotie of andere. Deze beelden mag men dus nooit persoonlijk gebruiken maar is enkel voor een groot publiek beschikbaar.

Zelf illustraties maken

Kan je zelf goed tekenen of teken je cartoons? Dan kan je ook zelf je illustraties maken die bij het artikel hoort. Hierbij kan je zelf volledig je eigen ontwerp maken die bij het passende nieuwsitem hoort. De meeste illustrators werken op dezelfde manier en maken een aantal reeksen die bij een aantal informatieve teksten horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *